Blaty kuchenne – laminowane, kompozytowe, kamienne – charakterystyka

Elegancka, nowoczesna kuchnia z blatem kuchennym

Blat kuchenny jest bardzo ważnym elementem zabudowy meblowej – to właśnie na nim codziennie przygotowujemy posiłki. Odpowiednio dobrany blat kuchenny będzie nie tylko praktycznym miejscem pracy, ale także ozdobą kuchni. Wybierając konkretny blat, warto zwrócić uwagę nie tylko na aspekty wizualne, ale również na względy praktyczne.

Jaki blat kuchenny wybrać?

Cena oraz wytrzymałość blatów kuchennych w dużym stopniu zależą od materiałów, z których są wykonane. Dokonanie właściwego wyboru ułatwi przedstawiona poniżej klasyfikacja blatów, którą postaramy się przybliżyć i wyjaśnić. Przedstawiamy kilka najpopularniejszych rodzajów blatów kuchennych i podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni blat do kuchni.

Blaty kuchenne laminowane

Największą popularnością cieszą się blaty kuchenne laminowane, przede wszystkim ze względu na niską cenę, dużą wytrzymałość oraz szeroką gamę kolorystyczną i strukturalną. Laminowane blaty kuchenne są odporne na czynniki mechaniczne, takie jak zadrapania i uderzenia. Również wysokie i niskie temperatury nie niszczą powłoki wykonanej z laminatu, a utrzymanie powierzchni w czystości nie sprawia większego problemu. W przypadku blatów pokrytych laminatem, ich wadą jest duża chłonność wody. Jeśli elementy laminowanego blatu nie są z sobą idealnie zespojone specjalną listwą, istnieje duże ryzyko, że płyta wiórowa, z której wykonany jest blat, zacznie się wybrzuszać i puchnąć. Na rynku jest dostępna bogata oferta kolorystyczna blatów tego typu oraz wersje matowe i błyszczące.

Biały blat kuchenny elegancki
Źródło: Pexels.com

Blaty kuchenne kompozytowe

Produkty o wyższej klasie, a co za tym idzie, również droższe od poprzedników to blaty kuchenne kompozytowe. Ten rodzaj blatów produkuje się z płyty MDF, która następnie zostaje pokryta mieszanką mineralną z dodatkiem akrylu. Efektem takiej obróbki jest bardzo wysoka odporność na wilgoć, zabrudzenia, zarysowania oraz trwałe przebarwienia z produktów spożywczych. Blaty kompozytowe można dobrać w różnych tonacjach kolorystycznych, w połysku, półmacie i macie.

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

Bardzo eleganckie, higieniczne, a przede wszystkim praktyczne są blaty z kamienia naturalnego. Mogą być wykonane z granitu, z marmuru lub innego kamienia, który cechuje się odpowiednią twardością i kolorem. Blaty wykonane z naturalnego kamienia są  niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne, temperaturę oraz wilgoć.

Wybierając blat kamienny należy jednak mieć na uwadze jego odporność na przebarwienia. Niektóre z nich mogą trwale przyjąć zabrudzenie, którego późniejsze wywabienie może okazać się niemożliwe. Dlatego zawsze warto spytać o możliwość sprawdzenia właściwości kamienia na niewielkiej próbce lub zasięgnąć opinii producenta powierzchni kamiennych. Większość blatów jest pokryta specjalną politurą. Płyty kamienne szlifowane na wysoki połysk z zasady przyjmują mniej odbarwień niż płyty matowe.

Blaty wykonane z drewna

Bardzo wdzięcznym i praktycznym materiałem na blaty kuchenne jest naturalne drewno. Blaty drewniane idealnie wkomponują się w wystrój kuchni urządzonej w styku country lub skandynawskim. Aby blat wykonany z drewna zachował swoje właściwości i naturalne piękno na lata, należy prawidłowo zadbać o jego konserwację, czyli zastosować odpowiednią impregnację. Niewątpliwą zaletą zastosowania drewna w kuchni są jego walory estetyczne. Niestety, blaty drewniane cechują się niską odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć. Również działanie wysokich temperatur może nieodwracalnie uszkodzić drewnianą powierzchnię blatu.

Blaty szklane

Dużą popularność zyskują ostatnio blaty szklane. Wykonane są ze szkła hartowanego co sprawia, że są wyjątkowo odporne na stłuczenie lub ukruszenie. Szkło jest całkowicie odporne na wilgoć i łatwe do utrzymania w czystości. Mankamentem posiadania blatu ze szkła jest konieczność częstego wycierania powierzchni aby zachować jej walory estetyczne. Jednak samo czyszczenie nie jest pracochłonne ani kłopotliwe – w większości przypadków wystarczy zwykły płyn do mycia szyb, który przywróci powierzchni jej pierwotny blask i czystość.

Blaty ze stali nierdzewnej

Osobom dbającym o higienę użytkowania polecany jest blat z płyty wiórowej, pokryty warstwą stali nierdzewnej. Im wyższej jakości jest stal, z której wykonany jest arkusz, tym łatwiej jest utrzymać powierzchnię w czystości. Zaletami tego rozwiązania są: wysoka odporność na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie temperatury.

One thought on “Blaty kuchenne – laminowane, kompozytowe, kamienne – charakterystyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back To Top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close